CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Dec 21, 2010

Lasagna lalala~

Hari nie rasa macam nak share resipi plak bley? Hehe.. Resepi yang ambek dari my sis, Along. Tapi Tyra tukar skit2.. Sikit je pun. Originality still belongs to my sis. Bley la na nak share?

Bley kan?
Kan?
Kan?
Kan?
Kan?

Ok..Let's cut to the chase.. Senang je nak buat. Tapi sebelum tu pi beli microwave, tak pun oven pun bley. Mana2 yang korang affordable. Alaa kat Jaya Jusco ada jual. Harga range from RM3++ sampai RM2+++. Klau bujang macam Tyra nie, nanti dah kawen senang tak payah suwoh hubby(dat time) belikan lagi dah. Yea tak? Ok2 mari kita tengok bahan2 nak buat Superb Hot Lasagna. Komersial tak nama? Tak suka tak pa.. Tak suruh suka pun. Cuma suruh try resepi nie je.. Rasa nyer kalau print gambo bawah ni & bawak pi Tesco or JJ pun dah cukop untuk beli barang2. Tak payah buat list panjang2 kan? Bijak tak? Hihi *gelak gedik.

Bahan-bahan yang diperlukan
Bahan-bahan :
Lasagna (Tyra pakai San Remo)
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
400 gram daging cincang (Tyra pakai Ramly nyer, ayam,ikan,udang..suka ati la nak inti apa)
1 tin kecil pes tomato (Tyra pakai DuChef)
Italian herbs
Lada hitam
Garam
Mozarella & Parmesan chesse
5 biji cili kering (kalau suka pedas, Tyra buat ikut selera orang Malaysia)

Bahan-bahan Bachamel :
1/3 mentega
3 sudu tepung  gandum
3 cawan krim masakan/susu segar

1st kita buat bechamel dolu. 
Panaskan kuali..
+ mentega & biarkan cair..
+ tepung gandung & kacau rata..
+ krim masakan & kacau hingga likat. +/-10minit dengan api kecil..
Siap dan biarkan sejuk macam gambar di sebelah.

 
Lepas tu kita buat inti pulak..
Kisar bawang putih, bawang besar & cili kering dengan sedikit air tapis..
Kisar sampai hancur..
Siap.


Panaskan kuali..
+ mentega..
Tumis bahan yang dikisar hingga naek bau..
+ daging kisar..Tumis hingga masak.
+ garam
+ lada hitam
+ pes tomato
+ italian herbs
Gaul sebati. Siap..Sejukkan

Rebus lasagna..
+ garam secukup rasa..
+ sekeping demi sekeping lasagna dalam air mendidih
+/-15minit
Setelah masak, angkat & biarkan sejuk

Layering lasagna..
Guna bekas yang tahan panas/microwave
Lapikkan dasar bekas dengan sekeping lasagna..
Potong ikut bentuk bekas supaya kemas..
+ layer inti daging..
+ layer keju mozarella..


+ layer bechamel..
Ulang proses layering dengan kepingan lasagna-->inti daging-->keju mozarella-->bechamel..
Lapisan akhir dengan sekeping lasagna-->keju mozarella--> keju parmesan.


Tyra pakai double conventional bake
Suhu : 180 degree celcius
25 minit


TaaDaa!!!!! Dah siap.. 
Bekas tak cukop so pakai je periuk. 
Haha..Kreatif tak?



++++++++++++++++++++++++++


Hampir habis dikerjakan Tyra & mama

3 KaTa-KaTa:

Anonymous said...

sedap ke x ni....mcm pelik jer..

Tyra_Halil said...

try la kalau nk tau sedap ke x.. bley klhkn nasi daging nie..haha!!!

Anonymous said...

bawak la dtg lab...nti leh oder